ÇEVRE DOSTU AHŞAP EVLER, ENERJİ TASARRUFUNDA DA ETKİLİ

Bilinenin aksine ahşabın tutuşma eşiğinin çok yüksek olduğuna işaret eden Pala Ağaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pala, dayanıklılığın yanı sıra uygulanan doğru yalıtımla düşük enerji tüketimi ve yüksek enerji tasarrufu da sağlandığını söyledi. Pala, çevre dostu olan ahşap evlerin kışın sıcak, yazınserinlik veren doğal bir klima etkisine sahip olduğuna dikkat çekti.

******

Pandeminin hayatımıza girmesiyle doğada yaşama kaçışın bir yolu olarak ahşap evler ilgi görmeye başladı. Kereste sektöründeki tecrübesini minimal ahşap evler alanına taşıyan Pala Ağaç Sanayi de kullanıcıların ihtiyaçlarına göre değişen metrekare ve özelliklerde ahşap evler üreterek pazara sunuyor. Mobil ve sabit ahşap evlerde uzmanlaşan Pala, doğada nefes almak, huzur bulmak isteyenlere çözüm ortağı olarak öne çıkıyor.Türkiye piyasasına uygun olan kerestelerin hazırlanmasında firmalara öncülük ettiklerini belirten Pala Ağaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pala, kereste sektöründeki tecrübelerini doğal yaşama uygun olan ahşap evler sektörüne de taşıma kararı alarak üretimlere başladıkların kaydetti. Pandemiyle birlikte sakin, kalabalıktan uzak ve doğayla baş başa kalmak isteyen birçok kişinin ahşap evlere yöneldiğini belirten Pala, Gemlik’teki tesislerinde bu alanda iki yıldır üretim yaptıklarını anlattı. Evlerin yapımıyla ilgili bilgi veren Ali Pala, “Pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte artık insanlar kalabalık yerlerden uzaklaşmak istiyor. Bu doğrultuda daha sağlıklı ve minimal olan ahşap evlere ilgi artmış durumda.Evlerin yapım süresi, eğer taşınabilir boyutlardaysa, maksimum 2 ila 3 haftayı buluyor. Yerinde yapılacak bir uygulama ise proje büyüklüğüne göre zaman zaman uzayabiliyor. Ayrıca mobil evler,tinyhouse olarak bilinen çekme karavanlar da yapıyoruz” dedi.

48 metrekareye kadar taşınabilir evler yapıyor

Öncelikle projenin kurulacağı alanda keşif yaparak projenin taşınabilir olup olmadığını ya da yerinde inşa edilip edilmeyeceğini tespit ettiklerini ifade eden Ali Pala, ölçümler yapıldıktan sonra müşterilerin talep, ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda proje çizimine başladıklarını aktardı. Pala, “Teslim etmeden önce evlerin bütün bakımlarını yapıyoruz. Satın alan müşterilerimiz evi satın aldıktan 2 ya da 3 yıl sonra ahşap koruyucularla veya vernikle bakım yapmalılar. Kullandığımız ağaçlar fırınlanmış ithal sarı çam. Yerli ağaçlar bu tip projelerde tavsiye edilmiyor. Hammadde temininde geçmişten bugüne gelen tecrübemiz bu noktada avantajımız oldu” değerlendirmesini yaptı. Daha çok 24 ile 32 metrekare alana sahip evlerin tercih edildiğini belirten Pala, “Burada 48 metrekareye kadar taşınabilir evler yapabiliyoruz. Ayrıca taşınabilir model ile yarısı veranda olmak üzere 96 metrekarelik evler de yapıyoruz. Bunlar yerinde birleştiriliyor ve 2 saat içinde teslim ediliyor” diye konuştu. 

“Doğru yalıtımla enerji tasarrufu mümkün”

Ali Pala, ahşap evler konusunda kafalarda pek çok soru işareti oluştuğuna dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Ahşap, deprem titreşimlerini en çok absorbe eden maddedir. Bu anlamda deprem konusunda da güvenilir yapılardır. Bize en çok sorulan soruların başında bu tip evlerin yangına dayanıklı olup olmadığı geliyor. Ahşabın bilinenin aksine tutuşma eşiği çok yüksektir. Bizim de özellikle ithal çam kullanıyor olmamızın sebebi bu. Tamamen endüstriye yönelik üretim yapılan alanlardan temin ediyoruz. Bu da dayanıklılığı artırıyor. 45-50 yıl kullanım ömrü olan evler inşa ediyoruz.”Ahşabın düşük iletkenliğe sahip, iyi birelektrik yalıtkanı olduğuna da işaret eden Ali Pala, doğru ısı yalıtımıyla düşük enerji tüketimi, yüksek enerji tasarrufu da sağlandığına işaret etti. Pala, şu bilgileri verdi: “Ahşap, yegane yenilenebilir yapı malzemesidir. Yapım aşamasındaçevreyi kirletmez.Ahşabın yalıtım değeristandart betona göre 16 kat, çelikten 400 kat,alüminyumdan 1600 kat dahayüksektir.Normal ısı yalıtım yöntemibenimsenirse, ahşap yapı evin ısı yalıtımetkisi, içi boş tuğla duvar evinkinden 3 katdaha yüksektir.Dolayısıyla ahşap karkas evinısınma maliyeti daha düşüktür ve kışın sıcak, yazınserinlik veren doğal bir klima etkisi gösterir.” Ali Pala, ayrıca mobil ofis, kamelya ve pergola üretimide yaptıklarını dile getirdi.

Hüseyin Pala tarafından Balıkesir Dursunbey’de 1967 yılında kurulan ve 1999 yılına kadar orada faaliyet gösteren Pala Ağaç Sanayi, 1999 yılından bu yana Gemlik’te hizmet veriyor. Ağırlıklı olarak Rusya’dan kereste ithalatı yapan Pala Ağaç Sanayi’nin ayrıca Bulgaristan’da da tesisi bulunuyor.