DEPREME KARŞI AHŞAP EV

Depreme Karşı Ahşap Ev

 

Deprem, yer kabuğundaki katmanların kırılması sonucu ortaya çıkan bir doğal afettir. Genellikle fay hatları boyunca meydana gelir ve enerji olarak yönlendirilir. Depremler, büyük hasar ve kayıplara neden olabilir. Bu hasarları en aza indirmek için dikkat etmeniz gereken en önemli etkenlerden biri de evinizin depreme karşı dayanıklılığıdır.

Deprem sırasında sarsılmakta olan zeminin üzerindeki ağırlık ne kadar fazlaysa binanın içinden aktarılan kuvvet de o derece büyük olacaktır. Fakat zemin üzerindeki ağırlık ne kadar hafifse, zemin hareket ettiği esnada bina içinde dolaşan kuvvetle aynı oranda hafifleyecektir. Zeminin ve tabanın daha hafif bir malzemeden yapılmış olması halinde, duvarların da daha az bir kuvvete direnç göstermesi gerekecektir.

Daha hafif bir yapı malzemesi seçimi yapılırken dirençsiz olmamasına da önem vermelisiniz. Hafif olmasının yanı sıra güçsüz olan bir yapı malzemesi, olası doğal afetlerde direnç sağlayamaz. Bu durumdan dolayı ahşap malzemeler hem dayanıklılık hem de ağırlık açısından ele alındığı zaman kalite standartlarından sınıfını geçecektir.

Betonarme ile ahşap karkas yöntemlerini karşılaştırdığımızda, ahşap karkas yöntemi hem sağlamlık-ağırlık oranının yüksek olması hem de inşaatının daha kolay olması bakımlarından daha iyi bir yöntemdir.

Ahşap karkaslı binaların bir başka avantajı, inşaatın çok hızlı tamamlanmasıdır. Bölgedeki geleneksel ahşap evler kuruldukları yerde hazırlanarak inşa edilmişlerdir. Ancak modern inşaatçılıkta bunun böyle olması şart değildir. Kalaslar ve kontrplaklar bir atölyede hazırlanarak hızlı bir şekilde yerine monte edilebilir. Fabrikada üretilmiş büyük ahşap evler, iç döşemeleri ve doğramaları ile konteynerlere koyularak paketlenebilir. Diğer taraftan, basit ahşap evler basit bir atölyede el yapımı ile imal edilebilir. İki kişinin taşıyabileceği kadar hafif olan levhalar normal bir kamyonla inşaat mahalline taşınarak birkaç gün içinde eksiksiz bir ev haline getirilebilir. Bu tip evlerin kurulduktan sonra döşenmesi daha uzun zaman alır. Ancak bunların marangozhanelerin çoğunda kolayca üretilebilir nitelikte olması bir avantajdır. Bu iş için gereken marangozhane birkaç basit alet yardımıyla kısa sürede kurulabilir.

Ahşap karkaslı binaların bir yükseklik sınırı vardır. Yangına karşı koruma ve daireler arası ses yalıtımı konuları üzerinde yoğun çalışmalar yapılmıştır. Bu inşaat tipinin bir diğer avantajı, güçlü ısı yalıtımı sistemlerinin kolayca monte edilebilmesi sayesinde kış mevsiminde ısıtma ihtiyacını azaltmasıdır.

Ahşap karkas yöntemi, depremden zarar görmüş bölgeler için gelişmiş bir teknolojiye dayanan, güvenli bir inşaat yöntemidir. Bu teknolojinin çok çeşitli üretim faaliyetleri için de uyarlanması mümkündür. Hızlı bir şekilde yapılabilen bu binalar insanların evlerine daha çabuk kavuşmasını sağlayabilir. Bu nedenle, deprem bölgesinde yaşayan insanların ahşap yapılarını tercih etmeleri, kendilerinin ve çevreleri için daha güvenli bir seçenek olabilir. Ahşap ev seçeneklerimize bu bağlantıdan erişebilirsiniz.